Nazomerwandeling Schoorlse bossen – 24 september 2017


Aanmelden voor deze wandeling kan via dit formulier


Eind maart liepen we onze voorjaarswandeling in Nationaal Park Drents-Friese Wold; in de bossen bij Appelscha. Deze bossen zijn vanaf het einde van de negentiende eeuw (1881) door Staatsbosbeheer aangeplant om onderstuiving van het dorpje Appelscha met zand uit de nabijgelegen duinen te voorkomen.
Hetzelfde probleem speelde aan het begin van de negentiende eeuw, in nog grotere mate, voor het dorpje Schoorl. De duinen bij Schoorl zijn de breedste (tot wel vijf kilometer breed) en hoogste (tot 55,4 meter hoog) duinen van Nederland. Dat was dus een gigantische hoeveelheid ‘losliggend’ zand!

Woest en verschrikkelijk waren de duinen rond 1820. Een onleefbaar gebied waar zee, wind en zand vrij spel hadden. Het zand vormde een bedreiging voor de inwoners van Schoorl en Groet. De dorpjes dreigden te worden verzwolgen door het stuifzand.
Dijkgraaf D.Th. Gevers van Endegeest noemde de duinen bij Schoorl “de ellendigste van alle duinen”. Hij deed vanaf 1825 een proef met de beplanting van 2,5 hectare stuifduin. Het viel niet mee om iets te laten groeien op de kalkarme zandgrond. Ook was de jonge aanplant niet goed bestand tegen droogte, verstuivingen en hongerige konijnen. De proef mislukte.
In 1834 liet Gevers op grote schaal eikels en kastanjes poten aan de binnenduinrand van Bergen tot Groet. Geld voor onderhoud was er echter niet, waardoor maar weinig boompjes uitgroeiden tot volwassen eiken en kastanjes. Een handvol grote, oude bomen herinnert nu nog aan deze tijd.
Landbouwkundige W.C.H. Staring publiceerde in 1863 in de Nederlandsche Spectator een artikel met als titel ‘Hoe onze duinen in dennenbossen te veranderen zijn’. Later dat jaar begon hij, met steun van de overheid, met het opkweken van de zaden van verschillende soorten dennenbomen in een kwekerij.
De jonge boompjes werden aangeplant in de duinen bij Schoorl. Al snel bleek dat de zwarte den en de zeeden het beste bestand waren tegen de barre omstandigheden daar, en dat de grove den de zeewind slecht verdroeg. Miljoenen dennen werden aangeplant en hielden met hun wortels het losse zand vast.
Maar ook ditmaal ging veel plantgoed verloren door droogte, storm en andere tegenslag. Het merendeel van de opgekweekte dennen sloeg niet aan. Aanplant op grote schaal lukte pas vanaf ongeveer 1890, met twee ondersoorten van de zwarte den: de Corsicaanse den en de Oostenrijkse den. Later werden ook de zeeden, de beuk en de eik met succes aangeplant.
Vanaf 1899 was Staatsbosbeheer verantwoordelijk voor de systematische bebossing van het duingebied. Zij ging door met de aanplant van bos tot 1950. De Schoorlse Duinen hebben een oppervlakte van 1850 hectare. Hiervan is iets meer dan de helft (voornamelijk naald)bos of struweel. Daarnaast is er open duingebied, zijn er natte vlaktes en zelfs heidevelden.

Tijdens de nazomerwandeling volgen we het spoor van de bosbouwers die jarenlang een verbeten strijd geleverd hebben om het ‘ontembare zand’ vast te leggen. Totdat na noeste arbeid en vele tegenslagen het gevaar van het stuivende zand eindelijk geweken was.
We komen langs de (in opdracht van dijkgraaf Gevers als eikels en kastanjes gepote) 183 jaar oude eiken- en kastanjebomen die aan de binnenduinrand staan. Door het Staringbosje. En over de Bokkenwei. Nu een dagrecreatieterrein, maar meer dan een eeuw geleden een kwekerij. De ‘kraamkamer’ voor miljoenen zaailingen, die inmiddels uitgegroeid zijn tot forse bomen. De beschutte kweekveldjes zijn nog duidelijk als zodanig te herkennen.
Mooi weer kunnen we u tot onze spijt niet garanderen, maar een mooie wandeling zeker wel. Overtuig uzelf en ga gezellig mee wandelen in de Schoorlse Bossen!

IN HET KORT

 • Datum: zondag 24 september 2017.
 • Vertrektijd: 12.00 uur.
 • Beginpunt: Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, 1871 HA, Schoorl. Website: staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/schoorlse-duinen/buitencentrum.
 • Telefoonnummer: 072-5093352.
 • Eindpunt: zie beginpunt.
 • Bereikbaarheid
  Per auto Navigatie-adres: Heereweg 62, Schoorl. De weg hier tegenover is de Oorsprongweg, waar het buitencentrum aan ligt. Parkeren op P2. Betaald parkeren: € 1,90 per uur / € 12,00 voor een dagkaart. De parkeeropbrengsten worden gebruikt voor het onderhoud aan de Schoorlse Duinen.
  Met het openbaar vervoer Vanaf NS-station Alkmaar bus 151 richting Julianadorp. Uitstappen bij halte Bovenweg, Schoorl. Acht minuten lopen naar het buitencentrum.
 • Horeca: in het buitencentrum bevindt zich Brasserie IJgenweis eten & drinken, waar honden ook van harte welkom zijn.
 • Lengte van de wandeling: 12 kilometer.
 • Bijzonderheden: veel klimmen en dalen. Hierdoor is de wandeling minder geschikt voor (kleine) kinderen en jonge honden.
 • Aanmelden voor deze wandeling kan via dit formulier

 

Reageren is niet mogelijk